Konsertti kahdelle viola da gamballe 16.4.2011
Markku Luolajan-Mikkola ja Mikko Perkola

Lämmittelijänä alta/bassa

Mikko Perkola

Mikko Perkola ( s.1977 ) on opiskellut musiikkia Päijät-Hämeen konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa. Hänen ohjaajinaan ovat toimineet Arvo Haasma, Markku Luolajan-Mikkola sekä Wieland Kuijken. Perkola on konsertoinut ja levyttänyt kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa mm. Norjan Barokkiorkesterin, Islannin kamariorkesterin, Bergen barokkin, Concerto Palatinon, Helsingin barokkiorkesterin ( www.hebo.fi), Battalian, Retroverin, Ensemble Severinin, Wieland Kuijkenin, Laurence Dreyfusin, Topi Lehtipuun, Hans-Ola Ericssonin, Anna Lindalin sekä Markku Luolajan-Mikkolan kanssa. Perkola konsertoi ja levyttää säännöllisesti Laurence Dreyfusin johtaman, Gramophone palkitun Phantasm-yhtyeen (www.phantasm.org.uk ) kanssa. AVIE julkaisi joulukuussa 2007 Francois Couperinin musiikkia sisältävän levyn, jossa Perkola soittaa Markku Luolajan-Mikkolan ja Aapo Häkkisen kanssa. Joulukuussa 2007 maailmanlaajuinen Naxos-levymerkki ( www.naxos.com ) julkaisi hänen ja Aapo Häkkisen levytyksen J.S. Bachin gambasonaateista. Keväällä 2011 he levyttävät Naxokselle Francois Couperinin musiikkia. Hän on tehnyt myös useita radionauhoituksia YLE:lle, joista mainittakoon Topi Lehtipuun kanssa äänitetyt n. 40 virttä, M.Maraisin musiikkia Aapo Häkkisen kanssa, sekä Vekset-ryhmän ( Yrjänä Sauros, Jarmo Julkunen, Mikko Perkola) teos "Kehräyksiä" radioteatterille keväällä –08. Perkola on ahkera nykymusiikin esittäjä ja Hän on kantaesittänyt teoksia mm. Lucio Garaulta, Giovanni Mancusolta, Eero Hämeenniemeltä, Juhani Nuorvalalta, Kirmo Lintiseltä, ja Sampsa Ertamolta. Hän on myös toiminut muusikkona Suomen Kansallisteatterissa. Osuuskunta Kapsäkin ( www.kapsakki.fi) jäsenenä hän on ollut mukana tekemässä paljon lastenkulttuuria. Hän on myös levyttänyt ja esiintynyt Mikko Perkoilan ( huom. nimiero ) lastenlevyillä sekä "miehet kuin kaksi marjaa" konserteissa. Perkola on laulaja ja säveltäjä runoutta tulkitsevassa Tekijä Tuntematon-yhtyeessä ( www.tekijatuntematon.com ), jonka konsertit ja esikoislevy Rakkauden ovi ovat saaneet ylistäviä arvosteluja. Lokakuussa –08 Tekijä Tuntematon julkaisi toisen levynsä "Syksyllä minäkin". Perkola sovitti musiikin Rax Rinnekankaan elokuvaan "Koulu". laaja-alainen työskentelynsä sisältää yhteistyötä monien alojen taiteilijoiden kanssa, sekä musiikin tekemistä soittamalla, säveltämällä ja laulamalla vanhasta-musiikista multimediaan ja soolo esityksiin sähköistetyllä gamballa.

Markku Luolajan-Mikkola

Markku Luolajan-Mikkola opiskeli sellonsoittoa Arto Noraksen ja Seppo Laamasen johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän suoritti diplomitutkinnon vuonna 1983. Mielenkiinto barokkimusiikkia kohtaan vei hänet Hollantiin, missä hän opiskeli viola da gamban soittoa Wieland Kuijkenin ja barokkisellon soittoa Jaap ter Lindenin johdolla Haagin Kuninkaallisessa Konservatoriossa. Hän suoritti jatkotutkinnot molemmissa soittimissa.
Markku Luolajan-Mikkola on esiintynyt sekä kamarimuusikkona että omin resitaalein. Hän on ollut alusta saakka mukana Phantasm-gambakvartetissa ja soittaa lisäksi useissa muissa kokoonpanoissa. Hän on kiinnostunut myös vanhoille soittimille sävellettystä nykymusiikista ja on kantaesittänyt viola da gamballa parikymmentä uutta sävellystä.
YLE:n musiikkitoimittajat valitsivat Markku Luolajan-Mikkolan toteuttaman ranskalaiseen barokkimusiikkiin keskittyneen poikkeuksellisen laajan Gambaa!-konserttisarjan "vuoden 2003 musiikkiteoksi". Vuonna 2010 hän ideoi Soitto kotiin -kotikonserttisarjan Helsingin Juhlaviikoille.
Markku Luolajan-Mikkola on tehnyt yli kolmekymmentä soolo- ja kamarimusiikkilevytystä, ja ne ovat saaneet kriitikoilta innostuneen vastaanoton. Levytykset ovat saatavina Alba, AVIE, BIS, Simax, Channel Classics, Decca, Linn Records, Toccata Classics ja GMN levymerkeillä. Gramophone-palkinto myönnettiin Phantasm-kvartetin Henry Purcell: Fantasies for viols -levytykselle vuonna 1997 ja Orlando Gibbons: Consort for viols -levytykselle vuonna 2004. Ne on myös huomioitu Diapason d'or, Choc du monde, Gramophone-lehden Editor's Choice ja Rondo lehden Kuukauden levy -tunnustuksilla. Markku Luolajan-Mikkolan soololevytyksistä Marin Marais'n musiikkia sisältävälle Trang-levylle on myönnetty Janne-palkinto sekä YLEN:n tunnustuspalkinto, ja Jupiter-levy on mainittu Helsingin Sanomien Vuoden parhaat levytykset -luetteloinnissa. Uutta musiikkia historiallisille soittimille sisältävälle Gamba Nova CD:lle myönnettiin vuoden 2008 klassinen Emma-palkinto.
Markku Luolajan-Mikkola toimi Suomen Solistiyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2003-2008. Suomalaisen barokkiorkesterin sekä Vantaan musiikkijuhlien taiteellisena johtajana hän aloitti vuonna 2010. Hänen perustamansa Lu-Mi Strings Oy teettää barokkijousisoittimia ja välittää niitä ympäri maailmaa.

© Rekolan Elävän Musiikin Yhdistys ry.